Waarom steeds meer mensen een auto leasen

Je hoort steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om een auto te leasen. We kunnen ons voorstellen dat het soms een lastige keuze is omdat er zoveel informatie over beschikbaar is. Vandaag geven we antwoord op de meest getelde vragen omtrent dit onderwerp. Hiermee hopen we je een beetje op weg te kunnen helpen in je keuze.

Wat is precies leasen?

Het leasen van een auto is eigenlijk het huren van een auto. De auto is namelijk niet jouw eigendom, maar dat van een leasemaatschappij. Na de looptijd van je contract wat je aan bent gegaan lever je de auto weer in. Je betaalt tijdens je contract een vast bedrag per maand. De kosten van het tanken komen hier nog wel bij op. 

Wat zijn de voordelen van leasen?

Aan het leasen van een auto zitten een aantal voordelen die het aantrekkelijk maken om te kiezen voor leasen in plaats van kopen van een auto. Een groot voordeel is dat het maandbedrag altijd vast is. Hier zitten bijvoorbeeld ook onderhoudskosten in verwerkt. Je komt hierdoor nooit voor verrassingen te staan. Een ander groot voordeel is dat zonder spaargeld in een nieuwe auto kunt rijden zoals de Peugeot e-expert. Ook handig is dat je de auto makkelijk kunt inleveren nadat je looptijd is afgelopen. Je zit dus niet met inruilwaarde of verkopen. 

Bestaan er ook nadelen aan leasen?

Een nadeel van leasen is dat je natuurlijk een financiële verplichting aangaat voor zolang de looptijd van het contract is. Ook moet je van tevoren bepalen hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden met de auto. Mocht je hier overheen gaan, dan zal je per kilometer moeten betalen. Deze kosten kunnen flink oplopen. Daarnaast bouw je geen schadevrije jaren op bij je autoverzekering. Dit heeft twee kanten. Enerzijds is dit voordelig als je veel brokken maakt, maar wanneer je dit niet doet is het juist jammer.

Zakelijk of privé leasen?

Twijfel je nog of je zakelijke of privé wilt leasen? Het verschil tussen deze twee is vooral op fiscaaltechnisch gebied. Als je zakelijk least en de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar ook voor privédoeleinden gebruikt wordt het gezien als inkomen. Hierover moet je vervolgens bij de Belastingdienst belasting over betalen. Het is dus goed om van tevoren goed te bedenken waar je de auto voornamelijk voor wil gebruiken. Naast zakelijk en privé leasen, kan je ook kiezen voor een elektrische auto leasen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *